پست بعدی
آرینا تبعه روسیه: اسلام را کاملترین دینها یافتم و شیعه شدم
پست قبلی
«طاهر الهاشمی»از رهبران شیعه در مصر: تفکر شیعی در مصر در حال گسترش است
به گزارش پايگاه اطلاع رسانی استبصار، بنين (benin) کشوري آفريقايي است که حدود هفت ميليون نفر جمعيت دارد. شصت درصد اين جمعيت مسلمان هستند اما علي رغم اين اکثريت، حکومت در دست مسيحيان است.
نکته مهم در مورد اين کشور کوچک آفريقايي، فراگير شدن مذهب تشيع و انتشار آن است که مي توان از آن به عنوان يك معجزه الهي ياد کرد، چرا که در کمتر از سي سال، قريب «يک ميليون نفر» به مکتب اهل بيت (ع) گرويده و تشيع را آئين مذهبي خود قرار داده اند. اين امر عظيم چيزي نيست جز اراده الهي که به دست پرتوان مردي تلاش گر و مجاهد، بنيانگذاري شده و به اين حد از پويايي رسيده است.
«شیخ محمد سیوطی»، مدیر مدرسة اهلبیت(علیهمالسلام) شهر پارگو بنین و امام مسجد امام صادق(ع)، پس از معرفی اجمالی خود، به تبیین برنامههای آموزشی، پژوهشی، تربیتی و فعالیتهای المصطفی در این کشور پرداخت و اظهار داشت: «از سال ۱۳۶۰ش تا ۱۳۶۹ش، در مجتمع آموزش عالی فقه تحصیل کردم و به خوبی با المصطفی آشنایم. پس از دانشآموختگی، با همکاری سازمان تبلیغی تهران به بنین رفتم و مدرسة اهلبیت(علیهمالسلام) را تأسیس نمودیم. اکنون، شماری از طلاب مرد و زن در این مدرسه مشغول تحصیلاند».
ـــ شنيده ايم كه شما از ابتدا شيعه نبوده ايد بلكه از مستبصرين هستيد. چگونه مذهب تشيع را شناختيد؟
سيوطي: بسم الله الرحمن الرحيم. نه، من شيعه نبودم. آشنايي ام با مذهب اهل بيت (ع) نيز برمي گردد به سفرم به دمشق. چون در کشور ما بنين مدرسه و نظام درسي وجود نداشت من در ابتداي جواني براي تحصيل به كشور سوريه رفتم. در آنجا با يک روحاني شيعه ي عراقي ملاقات کردم. او با من برخورد گرم و دوستانه اي داشت و حتي در امور زندگي به من كمك كرد. كم كم كه رابطه ما بيشتر شد وي درباره تشيع برايم صحبت مي كرد و برخي منابع و كتب را به من معرفي نمود. اين امر بتدريج موجبات شيعه شدن مرا فراهم نمود.
ـــ آيا غير از سوريه در جاي ديگر هم درس خوانديد؟
سيوطي: بله، من و بعضي از برادران که در سوريه درس مي خوانديم پس از مدتي به ايران آمديم و مدت ۹ سال در قم درس خوانديم و سپس به بنين برگشتيم.
ـــ بنين کجاست؟
سيوطي: کشوري آفريقايي است در نزديکي نيجريه.
ــ جمعيت بنين چقدر است؟
سيوطي: حدود هفت ميليون نفر.
ــ آيا همه مسلمان هستند؟
سيوطي: نه! شصت درصد مسلمان بوده و بقيه مسيحي هستند.
ــ وضعيت سياسي اين كشور چگونه است؟
سيوطي: با وجود اكثريت داشتن مسلمانان، حکومت، مسيحي است.
ــ جمعيت شيعيان در بنين چند نفر است؟
سيوطي: تقريباً يک ميليون نفر شيعه در بنين زندگي مي کنند.
ــ اين، يعني حدود يك چهارم جمعيت مسلمان بنين! پس تشيع در اين كشور ريشه دار است؟
سيوطي: نه، قبل از پيروزي انقلاب اسلامي ايران، در بنين هيچ شيعه اي وجود نداشت!
ـــ پس چگونه تا اين حد پيشرفت کرد؟
سيوطي: من و دوستاني كه در حوزه علميه قم درس خوانديم پس از بازگشت از ايران در بنين مدرسه علميه تأسيس کرديم و الحمدلله توانستيم بيشتر از دويست طلبه را آموزش داده و به جامعه تقديم نمائيم. الآن هر يک از اين فارغ التحصيلان، از علماي شيعه محسوب مي شوند که در مناطق مختلف كشور اقدام به تأسيس مدرسه نموده اند و در تربيت طلاب علوم ديني، همتي خاص مبذول مي دارند به طوري که اينك براي هر عائله ي بنيني، يک عالم شيعه وجود دارد. بله، به اين شکل شيعه توانست به سرعت در بنين پيشرفت کرده و فراگير شود.
وی آغاز فعالیتهای جدی المصطفی را در بنین پس از بومیسازی، همزمان با تأسیس مدرسة الکوثر دانست و خاطرنشان ساخت: پس از بومیسازی در بنین، حجتالاسلام طباطبایی، نخستین مدرسة اسلامی را به نام مدرسة الکوثر در بنین تأسیس نمود. مراحل علمی تحصیل در حوزههای علمیه بنین بدین شرح است که پس از دورههای تمهیدی، طلاب در مقاطع بالاتر ادامة تحصیل میدهند و پس از آن، برای انجام برنامههای علمی، تبلیغی و تربیتی در مساجد، مدارس و… آماده میشوند.
از جمله فعالیتها، ایجاد رابطه بین حوزههای علمیه و دانشگاه و وحدت این دو بوده است. بدین ترتیب، زمینههای پژوهش و گفتمان بین حوزه و دانشگاه و کرسیهای آزاد علمی و نیز برگزاری دورههای کوتاه مدت برای دانشجویان در حوزههای علمیة بنین فراهم آمده است؛ آنان برای فراگیری زبان عربی و عقاید اهلبیت(علیهمالسلام) اقدام نمودهاند.
از دیگر فعالیتهایی که صورت پذیرفت، برقراری رابطه با علما و بزرگان تیجانی بود که در دستگاه حکومتی نیز دارای جایگاه ویژهای هستند. این روابط منجر به حمایت ایشان از مکتب اهلبیت(علیهمالسلام) و حوزههای علمیه برای انجام فعالیتهای علمی-تبلیغی در این کشور شده است. از جملة این کارها میتوان از امام یوسف محمد، امام کل و مفتی شهر پاراگو، نام برد که تیجانیمذهب میباشد و از بزرگترین دوستداران اهلبیت(علیهمالسلام) در پاراگو به شمار میرود و در مراسم مذهبی شرکت و از مکتب اهلبیت(علیهمالسلام) در برابر وهابیت حمایت مینماید.
بازتاب این روابط، تأثیر مستقیمی در همکاری علمای شیعه و علمای تیجانی داشته است و با تشکیل مجلس اعلای ائمه جمعه و مشاورة تبلیغی و مسائل پاراگو، از این جانب و برخی از بزرگان دعوت شده است تا در این جلسه شرکت نمایند.
وی، با بیان خاطرهای از امام خمینی(ره)، بیداری اسلامی را مرهون فکر ایشان دانست و اظهار داشت: «امام خمینی(ره) میفرمود این انقلاب باید به کشورهای مظلوم صادر شود. اکنون، پس از گذشت اندکی، این اتفاق رخ داده و زمینهساز بیداری اسلامی در دنیا گشته است. به لطف خداوند، افکار سیاسی امام خمینی(ره) توانست در سی سال گذشته در برابر امریکا و انگلیس ایستادگی کند و سبب اتحاد بیشتر در کشور و زمینهساز بیداری و تحول در کشورهای دیگر گردد تا پیش از انقلاب اسلامی ایران، کسی جرئت نداشت بر سر استکبار فریاد بزند و اعتراض کند، ولی، امروزه، دنیای اسلام به خودباوری رسیده است. در همة کشورها، فریاد حقطلبی و استکبارستیزی با تکیه بر آموزههای دینی، سراسر جهان را به لرزه در آورده است».
شیخ محمد سیوطی تواناییهای بنین را در عرصههای سیاسی بسیار مقتدرانه خواند و در این باره تصریح کرد: «اکنون، مردم میدانند باید به دنبال چه کسانی گام بردارند. کوتاهترین و سادهترین راه برای رسیدن به آرمانهای انسانی در جامعه، پیروی از اسلام ناب و مکتب اهلبیت(علیهمالسلام) است».
مدیر حوزة اهلبیت(علیهمالسلام) فعالیتهای علمی-تبلیغی حوزههای شیعی را در بنین بسیار زیاد خواند و در ادامه، برخی از مشکلات و موانع در این زمینه را تشریح کرد و خواستار حمایتهای معنوی و مالی المصطفی شد و خاطرنشان نمود: «یکی از درخواستهای ما، حمایت المصطفی برای ساختن مسجد جامع در بنین است؛ بیش از هفت سال پیش، زمینی برای این کار در نظر گرفتهایم، ولی –متأسفانه- موفق به احداث مسجد نشدهایم».
وی افزود: «از مطالبات دیگر ما از المصطفی، حمایت از دانشآموختگان حوزههای بنین است. هر ساله، افراد زیادی از حوزههای علمیه دانشآموخته میشوند، ولی برای آنان امکان ادامة تحصیل در بنین وجود ندارد. از جامعهالمصطفی میخواهیم شماری از بهترین دانشآموختگان ما را در سیستم آموزشی خود بپذیرد تا امکان ادامة تحصیل ایشان فراهم شود».
شیخ محمد سیوطی احداث رادیو شیعی را برای تبلیغ هر چه بهتر اسلام ناب محمدی(ص) ضروری برشمرد و اظهار داشت: «ما امکانات بسیار محدودی برای تبلیغ داریم، در صورتی که وهابیت از امکانات و ابزار تبلیغی و رسانههای فراوانی بهرهمند است. بسیاری از علما در بنین آمادگی تبلیغ مکتب اهلبیت(علیهمالسلام) را از طریق رادیو و… دارند. ما برای این که آموزههای گرانقدر مکتب اهلبیت(علیهمالسلام) را به گوش افراد بیشتری برسانیم، باید از امکانات افزونتری برخوردار شویم».
در ادامه، «شیخ داود ابراهیم»، امام مسجد امیرالمؤمنین(ع) و مسئول تبلیغ در منطقه و یکی از مشهورترین مبلغان بنین، پس از معرفی خود، به تشریح فعالیتهای تبلیغی پرداخت و اظهار داشت: «من با شیخ محمد سیوطی همدرس بودم و همزمان دانشآموخته شدیم. پس از این که به بنین رفتیم، در لافیای غنا و در مدرسة اهلبیت(علیهمالسلام) بودیم و در زمینههای مختلف به خدمت پرداختیم».
وی، در ادامه، مراحل آموزشی را تشریح و تصریح کرد: «برنامههای آموزشی ما در سه مرحله انجام میشود: پس از این که دانشآموختگان به سطح مطلوبی رسیدند، از آنان در سه برنامه بهرهمند میشویم: ۱. ابتدا، آنها برای تربیت، تعلیم و تدریس به مدارس وابسته به حوزة اهلبیت(علیهمالسلام) در پاراگو و مناطق دیگر فرستاده میشوند؛ ۲. تبلیغ در مساجد و انجام برنامههای مذهبی و تبلیغی، از دیگر فعالیتهای ما به شمار میرود که به دلیل نبود مسجد و مکانهای مذهبی، نمیتوانیم از همة پتانسیلهای موجود بهرهمند شویم؛ ۳. از دیگر فعالیتهای تبلیغی ما، حضور در مدارس، دانشگاهها و آکادمیهای موجود در بنین و مناطق مختلف میباشد».
ـــ آيا در اين راه با مشكلي هم برخورد نموديد؟
سيوطي: بديهي است كه چون تشيع به تازگي وارد بنين شده و سابقاً وجود نداشت عكس العمل هايي را برانگيخت. وقتي من و دوستان به بنين برگشتيم و اقدام به تأسيس مدارس علوم ديني و تبليغ شيعه نموديم به لطف خدا موفقيت خوبي بدست آورديم. لذا وهابي ها از شکوفايي شيعي در بنين غافلگير شده و مي پرسيدند: اين از کجاست؟ اين شيعيان از کجا آمدند؟
اکثريت اين افراد کساني بودند که در عربستان سعودي و کويت، درس خوانده بودند و شيعيان را در آنجا ديده بودند، ولي در حقيقت به شيعه نزديک نشده بودند و ايشان را بدرستي نمي شناختند، لذا وقتي که به بنين برگشتند مي گفتند: «شيعيان کافر هستند! ما اينها را در كشورهاي خليج مي شناسيم، اينها بمب هستند!» لذا بسيار ترسيدند و شروع به ايجاد تشويش و اضطراب بين مردم نمودند و هدفي جز تخريب وجهه شيعه نداشتند.
هم اكنون نيز دائماً تبليغ مي کنند که شيعيان کافرند و معتقدند که «علي» پيامبر و رسول خدا است! در حالي که ما چنين اعتقادي نداريم بلکه مي گوييم امام علي ـ عليه السلام ـ اولين جانشين و خليفه مظلوم پيامبر است.
۱۴۰۰-۰۴-۲۷
۱۴۰۰-۰۴-۱۳
۱۴۰۰-۰۴-۰۵
۱۴۰۰-۰۳-۲۱
۱۴۰۰-۰۳-۱۹
۱۴۰۰-۰۳-۱۶
۱۴۰۰-۰۳-۰۲
۱۳۹۹-۱۱-۲۳
۱۳۹۹-۰۹-۱۴
۱۳۹۹-۰۸-۰۶
۱۳۹۹-۰۷-۲۶
۱۳۹۹-۰۷-۱۶
۱۳۹۹-۰۶-۱۵
۱۳۹۹-۰۵-۲۰
۱۳۹۹-۰۵-۰۶
۱۳۹۹-۰۴-۱۲
۱۳۹۹-۰۴-۰۶
۱۳۹۹-۰۳-۳۱
۱۳۹۹-۰۳-۲۰
۱۳۹۹-۰۳-۱۸
۱۳۹۹-۰۳-۱۳
۱۳۹۹-۰۲-۲۸
۱۳۹۹-۰۲-۱۱
۱۳۹۹-۰۲-۰۷
۱۳۹۹-۰۲-۰۴
۱۳۹۹-۰۲-۰۲
۱۳۹۹-۰۱-۳۱
۱۳۹۹-۰۱-۲۹
۱۳۹۹-۰۱-۲۷
۱۳۹۹-۰۱-۱۹
۱۳۹۹-۰۱-۱۷
۱۳۹۹-۰۱-۱۵
۱۳۹۹-۰۱-۱۳
۱۳۹۹-۰۱-۰۸
۱۳۹۹-۰۱-۰۶
۱۳۹۹-۰۱-۰۴
۱۳۹۹-۰۱-۰۱
۱۳۹۸-۱۲-۲۸
۱۳۹۸-۱۲-۲۴
۱۳۹۸-۱۲-۲۰
۱۳۹۸-۱۲-۰۸
۱۳۹۸-۱۱-۲۷
۱۳۹۸-۱۱-۲۱
۱۳۹۸-۱۱-۱۷
۱۳۹۸-۱۱-۱۲
۱۳۹۸-۱۱-۰۵
۱۳۹۸-۱۱-۰۵
۱۳۹۸-۱۰-۲۹
۱۳۹۸-۱۰-۱۹
۱۳۹۸-۱۰-۱۸
۱۳۹۸-۱۰-۱۷
۱۳۹۸-۱۰-۰۹
۱۳۹۸-۰۹-۲۴
۱۳۹۸-۰۹-۱۷
۱۳۹۸-۰۹-۰۴
۱۳۹۸-۰۹-۰۳
۱۳۹۸-۰۸-۱۸
۱۳۹۸-۰۸-۱۲
۱۳۹۸-۰۸-۰۱
۱۳۹۸-۰۷-۱۵
۱۳۹۸-۰۷-۱۴
۱۳۹۸-۰۷-۰۳
۱۳۹۸-۰۷-۰۱
۱۳۹۸-۰۶-۰۴
۱۳۹۸-۰۵-۱۳
۱۳۹۸-۰۵-۰۶
۱۳۹۸-۰۵-۰۵
۱۳۹۸-۰۴-۲۰
۱۳۹۸-۰۴-۱۸
۱۳۹۸-۰۴-۱۷
ابزارکی وجود ندارد
*