پست بعدی
پست قبلی
به گزارش پايگاه اطلاع رسانی استبصار، سرکار خانم «علویه همایونی» یکی از شاگردان بنام حاجیه خانم «مجتهده بانو امین (رها)» بوده و دارای چندین اثر و ترجمه معتبر است.
ایشان مدرس پر افتخار مکتب شریفه فاطمه سلام الله علیها است و بیش از ۳۰ سال در این مکتب مقدس به تدریس علوم دینی مشغول و شاگردان فاضله بسیاری در مکتب او پرورش یافتهاند که هر کدام به نوبهی خود دانشمندان فاضلهای هستند.
ایشان مورد تقدیر اعلام و استادان ارجمند علوم دینی هستند و در حال حاضر هم که حدود نود و پنج بهار از عمر پر برکتشان میگذرد، همچنان مشغول ترویج معارف اهلبیت علیهم السلام میباشد.
یکی از جلوههای مهم قیام کربلا، حضور پرافتخار زنان با بصیرت بود. شما نقش زنان در حمایت از امام زمان خود حضرت امام حسین(ع) را چگونه ارزیابی میکنید؟
همایونی: بسمالله الرحمن الرحیم. به طور کلی زنان امام شناس واقعه کربلا به جز اطاعت از امام بر حق خود نظری نداشتند ـ چه در عاشورا و چه غیر عاشورا ـ و به خاطر همین شناخت آنها بود که بعد از امام حسین(ع) افتخار همراهی با حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) را فضیلت دانسته و تا آخرین مرحله از اطاعت آنها غافل نشدند.
حضرت زینب کبری(س) به عنوان اسوه و جلودار زنان در روز عاشورا چه نقش ویژهای ایفا کردند؟
همایونی: حضرت زینب(س) از عهده وظیفه شناسی و امام شناسی دینی خود بر آمدند و نقش عظیم خود را درباره آنچه وظیفه یک زن با ایمان بود ایفا نمودند. حضرت زینب(س) که دختر امیر انسانیت و امامت و ولایت و پاره تن زهرای اطهر(س) و خاتم پیامبران(ص) هستند؛ در تمام دوران عمر شریفشان از آنچه مبدأ فیاض از خلقت زن اراده کرده بود تجاوز ننمود و از عهده وظیفه زنیت و انسانیت بر آمده و هدف خلقت زن را عملاً نشان دادند.
حضرت زینب(س) فرزند امام بر حق بوده و حقپروری را باور داشتند و در حمایت از امام بر حق خود، نقش امامشناسی را ایفا کردند. ایشان میدانستند رضایت پروردگار در انجام اوامر و نواهی صورت پذیر است و در مقاومت با دشمن آنچه در توان داشتند به ظهور رسانیدند و برادرشان امام حسین(ع) رسوایی و بدبختی و شقاوت دشمن را بر ملا نموده و به جهانیان آموختند که «العاقبهًُْ للمتقین».
زنان مسلمان و دیندار در شرایط کنونی چگونه میتوانند با الگو گیری از ابعاد شخصیتی حضرت زینب(س) به عنوان یک زن مسلمان و دیندار به وظایف خود در تمام عرصههای فردی، اجتماعی و خانوادگی با حفظ کرامت خود عمل کنند؟
همایونی: خدای منّان در تمام دورانها حجت را بر زن و مرد در زندگانی فردی و اجتماعی تمام نمود و فرمود «قَد خَلَت من قبلکم سُنَنٌ فسیروا فی الارض»[۱]. با توجه به قرآن کریم و مفسران واقعی قرآن که ائمه معصومین(ع) میباشند عذری برای کسی باقی نمیماند. بهترین راه برای تعالی فکری توجه به قرآن کریم است، که خود فرموده «و مَن اَصدَق مِنَ الله قیلاً»[۲]. همچنین: «و من اصدق من الله حدیثاً»[۳].
مسیر کلی تمام جریانات گذشته و آینده دنیا را از قرآن شریف و بیانات معصومین(ع) میتوان استفاده نمود، مطالعه تاریخ زنان فرهیخته و شخصیتهایی مانند حضرت زینب کبری(س) و مادران امامان و مادر علمای عظام در آموزندگی فردی و اجتماعی مؤثرند.
امام خمینی ـ اعلی الله مقامه ـ گفتند: «مرد از دامن زن به معراج میرود». آیا این بیانات در آموزندگی و حرکت فکری کافی نیست؟!
در شرایط کنونی جهان اسلام که شاهد شیطنتها و تبلیغات منفی دشمنان علیه اسلام و مسلمین بوده و از طرفی دیگر شاهد موج عظیم بیداری اسلامی هستیم؛ به نظر شما مسلمانان در جوامع مختلف در جهت حفظ و نشر ارزشهای دینی و معارف مکتب اهلبیت(ع) چگونه میتوانند به وظایف خود عمل کنند؟
همایونی: در شرایط کنونی، از یک سو تبلیغات دشمن بر بعضی اذهان حاکم است و از سوی دیگر برخی از خواب غفلت بیدار شده و از جان و مال خود در راه اسلام گذشتهاند.
وظیفه ما نشان دادن صورت واقعی اسلام است که با تقوا، عمل به قرآن کریم، پیروی از علمای عظام و استفاده از دستورات و بیانات ولایت فقیه مقام معظم رهبری آیت الله خامنهای سلّمه الله که مسلط به سیاست و اوضاع جهان میباشند، امکانپذیراست.
در این میان، نقش رسانهها، نویسندگان، خطبا و گویندگانی که بیانات مؤثری دارند و بسیار مهم است. آرزوی ما به درگاه پروردگار این است که همه ممالک اسلامی را در سایه امام زمان(عج) حفظ فرماید.
با توجه به اینکه سرکار عالی سالها در محضر بانو مجتهده امین(ره) بودهاید به نظر جنابعالی رمز موفقیت ایشان چه بود و چه ویژگیهایی در ایشان سراغ دارید که توانست با تأسّی به مکتب اهلبیت(ع) به این موفقیت برسد؟
همایونی: رمز موفّقیت بانو مجتهده امین ـ رضوان الله تعالی علیها ـ را میتوان در چند مورد خلاصه نمود:
۱- تقوای پدر و مادر ایشان؛ بویژه مادر که در زهد و تقوی زبانزد فامیل و آشنایان بودند.
۲- محبّت پروردگار که خود معظم لها میگفتند: «در چهار، پنج سالگی محبّت خدا را درک میکردم.» البته این امتیاز نتیجهی تقوای مادر ایشان میباشد.
۳- تقوا و خلوص و اطاعت پروردگار است که اساس و وسیله بدست آوردن هر فضیلت خواهد بود، همچنین تعالی فکری و تقرّب به فیوضات الهی را در بر دارد.
(خصوصیات و ویژگیهای ایشان را در کتاب زندگینامه بانو رحمه الله علیها نوشتهام.)
آیا زنان و دختران امروز میتوانند مانند ایشان شوند؟
همایونی: من ناامید نیستم و میدانم که اکنون نیز هم بانوان با ایمان و متدین وجود داشته که در حفظ ایمان خود و خانوادهشان کوشش دارند و با کمال پرهیزگاری از بیموالاتی دیگران رنج میبرند و غصّه میخورند.
یکی از مسایل مهمی که دختران ما باید بدانند این است که رشد و تعالی آنها در سنگر خانه میسر است، نه در اجتماع نامحرمان.
در پایان اگر فرمایش و توصیهی خاصی مد نظر دارید، بفرمایید.
همایونی: انسان به تنهایی از فعالیت خود به جایی نمیرسد، ولی اگر اطاعت خدا که پروردگار جهان است را داشته باشد، با سایر موجودات و ملائکه و اولیاءالله هماهنگی پیدا میکند و اسباب موفقیتش فراهم شده و احیاناً بر دشمن پیروز خواهد شد، البته به اذن پروردگار.
پینوشت:
۱- سوره آل عمران(۳)، آیه(۱۳۷)
۲- سوره نساء(۴)، آیه(۱۲۲)
۳- سوره نساء(۴)، آیه(۸۷ )
…………………………………
منبع: ابنا
۱۴۰۰-۰۴-۲۷
۱۴۰۰-۰۴-۱۳
۱۴۰۰-۰۴-۰۵
۱۴۰۰-۰۳-۲۱
۱۴۰۰-۰۳-۱۹
۱۴۰۰-۰۳-۱۶
۱۴۰۰-۰۳-۰۲
۱۳۹۹-۱۱-۲۳
۱۳۹۹-۰۹-۱۴
۱۳۹۹-۰۸-۰۶
۱۳۹۹-۰۷-۲۶
۱۳۹۹-۰۷-۱۶
۱۳۹۹-۰۶-۱۵
۱۳۹۹-۰۵-۲۰
۱۳۹۹-۰۵-۰۶
۱۳۹۹-۰۴-۱۲
۱۳۹۹-۰۴-۰۶
۱۳۹۹-۰۳-۳۱
۱۳۹۹-۰۳-۲۰
۱۳۹۹-۰۳-۱۸
۱۳۹۹-۰۳-۱۳
۱۳۹۹-۰۲-۲۸
۱۳۹۹-۰۲-۱۱
۱۳۹۹-۰۲-۰۷
۱۳۹۹-۰۲-۰۴
۱۳۹۹-۰۲-۰۲
۱۳۹۹-۰۱-۳۱
۱۳۹۹-۰۱-۲۹
۱۳۹۹-۰۱-۲۷
۱۳۹۹-۰۱-۱۹
۱۳۹۹-۰۱-۱۷
۱۳۹۹-۰۱-۱۵
۱۳۹۹-۰۱-۱۳
۱۳۹۹-۰۱-۰۸
۱۳۹۹-۰۱-۰۶
۱۳۹۹-۰۱-۰۴
۱۳۹۹-۰۱-۰۱
۱۳۹۸-۱۲-۲۸
۱۳۹۸-۱۲-۲۴
۱۳۹۸-۱۲-۲۰
۱۳۹۸-۱۲-۰۸
۱۳۹۸-۱۱-۲۷
۱۳۹۸-۱۱-۲۱
۱۳۹۸-۱۱-۱۷
۱۳۹۸-۱۱-۱۲
۱۳۹۸-۱۱-۰۵
۱۳۹۸-۱۱-۰۵
۱۳۹۸-۱۰-۲۹
۱۳۹۸-۱۰-۱۹
۱۳۹۸-۱۰-۱۸
۱۳۹۸-۱۰-۱۷
۱۳۹۸-۱۰-۰۹
۱۳۹۸-۰۹-۲۴
۱۳۹۸-۰۹-۱۷
۱۳۹۸-۰۹-۰۴
۱۳۹۸-۰۹-۰۳
۱۳۹۸-۰۸-۱۸
۱۳۹۸-۰۸-۱۲
۱۳۹۸-۰۸-۰۱
۱۳۹۸-۰۷-۱۵
۱۳۹۸-۰۷-۱۴
۱۳۹۸-۰۷-۰۳
۱۳۹۸-۰۷-۰۱
۱۳۹۸-۰۶-۰۴
۱۳۹۸-۰۵-۱۳
۱۳۹۸-۰۵-۰۶
۱۳۹۸-۰۵-۰۵
۱۳۹۸-۰۴-۲۰
۱۳۹۸-۰۴-۱۸
۱۳۹۸-۰۴-۱۷
ابزارکی وجود ندارد
*