پست بعدی
تبلیغات منفی علیه مسلمانان، بانوی برزیلی را در حرم امام رضا مسلمان و شیعه کرد
پست قبلی
مایکل شِک؛ مرد آلمانی در شاهچراغ علیه السلام، مسلمان و شیعه شد +عکس
ولادت
به گزارش پايگاه اطلاع رسانی استبصار، امام باقر(ع) ،پنجمين امام معصوم در یکم رجب سال ۵۷ هجرى قمری در شهر مدينه چشم به جهان گشود[۱]
نام مبارک امام پنجم محمد بود . لقب آن حضرت باقر يا باقرالعلوم يعنى «شكافنده ى دانشها» است ، بدين جهت که : دريای دانش را شکافت و اسرار علوم را آشکارا ساخت . القاب ديگری مانند شاکر و صابر و هادی نيز برای آن حضرت ذکر کرده اند که هريک باز گوينده صفتی از صفات آن امام بزرگوار بوده است . کنيه امام ” ابوجعفر ” بود .
نسب
امام باقر (ع) از دو سو- پدر و مادر- نسبت به پيامبر و حضرت على و زهرا عليهم السلام مى رساند، زيرا پدر او امام زين العابدين(ع) فرزند امام حسين(ع)، و مادر او بانوى گرامى فاطمه «ام عبد الله » دختر امام مجتبى(ع) است. بدین سبب آن حضرت را ابن الخیرتین و علوی بین علویین می نامیدند.
در واقعه جانگداز کربلا همراه پدر و در کنار جدش حضرت سيد الشهداء کودکی بود که به چهارمين بهار زندگيش نزديک ميشد . دوران امامت امام محمد باقر علیه السلام از سال ۹۵هجری که سال درگذشت امام زين العابدين علیه السلام است آغاز شد و تا سال ۱۱۴ه . يعنی مدت ۱۹سال و چند ماه ادامه داشته است
دانش امام باقر علیه اسلام
دانش امام باقر عليه السلام نيز همانند ديگر امامان از سر چشمه ى وحى بود،آنان آموزگارى نداشتند و در مكتب بشرى درس نخوانده بودند.
در حدیث معروفی پيامبر خدا صلى الله عليه و آله به جابر بن عبدالله انصاری فرمود :
إنّكَ ستُدرِكُ رجُلاً مِنّي، اسمُه اسْمِي و شَمائلُهُ شَمائلي يَبْقَرُ العِلْمَ بَقْرا .
(تو مردى از [ خاندان] مرا درك خواهى كرد كه نامش نام من، و رفتار و كردارش ، رفتار و كردار من است و دانش را تا ژرفايش مى شكافد). [۲]
«عبد الله بن عطاء مكى »مى گوید:هرگز دانشمندان را نزد كسى چنان حقير و كوچك نيافتم كه نزد امام باقر عليه السلام؛«حكم بن عتيبه »كه در چشم مردمان جايگاه علمى والايى داشت در پيشگاه امام باقر چونان كودكى در برابر آموزگار بود[۳].
شخصيت آسمانى و شكوه علمى امام باقر (ع) چنان خيره كننده بود كه «جابر بن يزيد جعفى »به هنگام روايت از آن گرامى مى گفت:«وصى اوصياء و وارث علوم انبياء محمد بن على بن الحسين مرا چنين روايت كرد…»[۴]
ابوجعفر امام محمد باقر علیه السلام متولی صدقات حضرت رسول ( ص ) و اميرالمؤمنين علیه السلام و پدر و جد خود بود و اين صدقات را بر بنی هاشم و مساکين و نيازمندان تقسيم مي کرد ، و اداره آنها را از جهت مالی به عهده داشت . امام باقر علیه السلام دارای خصال ستوده و مؤدب به آداب اسلامی بود . سيرت و صورتش ستوده بود . پيوسته لباس تميز و نو مي پوشيد . در کمال وقار و شکوه حرکت مي فرمود . از آن حضرت مي پرسيدند : جدت لباس کهنه و کم ارزش مي پوشيد ، تو چرا لباس فاخر بر تن مي کنی ؟ پاسخ مي داد : مقتضای تقوای جدم و فرمانداری آن روز ، که محرومان و فقرا و تهيدستان زياد بودند ، چنان بود . من اگر آن لباس بپوشم در اين انقلاب افکار ، نمي توانم تعظيم شعائر دين کنم . امام پنجم علیه السلام بسيار گشاده رو و با مؤمنان و دوستان خوش برخورد بود . با همه اصحاب مصافحه مي کرد و ديگران را نيز بدين کار تشويق مي فرمود .
اخلاق امام باقر (ع)
در ضمن سخنانش مي فرمود : مصافحه کردن کدورتهای درونی را از بين مي برد و گناهان دو طرف – همچون برگ درختان در فصل خزان – مي ريزد . امام باقر علیه السلام در صدقات و بخشش و آداب اسلامی مانند دستگيری از نيازمندان و تشييع جنازه مؤمنين و عيادت از بيماران و رعايت ادب و آداب و سنن دينی ، کمال مواظبت را داشت . مي خواست سنتهای جدش رسول الله ( ص ) را عملا در بين مردم زنده کند و مکارم اخلاقی را به مردم تعليم نمايد .
مردى از اهل شام در مدينه ساكن بود و به خانه ى امام بسيار مى آمد و به آن گرامى مى گفت: «…در روى زمين بغض و كينه ى كسى را بيش از تو در دل ندارم و با هيچكس بيش از تو و خاندانت دشمن نيستم!و عقيده ام آنست كه اطاعت خدا و پيامبر و امير مؤمنان در دشمنى با توست،اگر مى بينى به خانه ى تو رفت و آمد دارم بدان جهت است كه تو مردى سخنور و اديب و خوش بيان هستى!»در عين حال امام عليه السلام با او مدارا مى فرمود و به نرمى سخن مى گفت.چندى بر نيامد كه شامى بيمار شد و مرگ را رويا روى خويش ديد و از زندگى نااميد شد،پس وصيت كرد كه چون در گذرد امام باقر(ع) بر او نماز گذارد.
شب به نيمه رسيد و بستگانش دریافتند که او مرده است، بامداد وصى او به مسجد آمد و امام باقر عليه السلام را ديد كه نماز صبح به پايان برده و به مشغول تعقیب است.
عرض كرد:آن مرد شامى از دنیا رفته و خود چنين خواسته كه شما بر او نماز گزاريد. فرمود:او نمرده است… شتاب مكنيد تا من بيايم. آنگاه به خانه ى شامى آمد و بر بالين او نشست و او را صدا زد و او پاسخ داد،امام او را نشانيد و پشتش را به ديوار تكيه داد و شربتى طلبيد و به او داد و به بستگانش فرمود غذاهاى سرد به او بدهند و خود بازگشت. مدتی نگذشت كه شامى شفا يافت و به نزد امام آمد و عرض كرد: «گواهى مى دهم كه تو حجت خدا بر مردمانى»[۵]
عده اى به محضر امام باقر عليه السلام رسيدند و ديدند كه يكى از فرزندان او بيمار شده است و امام عليه السلام ناراحت و اندوهگين است. با خود گفتند: اگر اين كودك از دنيا برود مى ترسيم امام عليه السلام را آن گونه ببينيم كه نمى خواهيم در آن حال باشد.
چيزى نگذشت كه صداى شيون اهل خانه بلند شد و فرزند امام عليه السلام از دنيا رفت. آنگاه حضرت نزد آنها آمد در حاليكه چهره او شاد بود و ناراحتى ها قبل از سيماى او بر طرف شده بود. آنها به امام عليه السلام عرض كردند: فدايت شويم ما ترس آن داشتيم كه با مرگ فرزند حالتى پيدا كنيد كه ما هم بخاطر اندوه شما غمگين شويم. حضرت به آنها فرمود: ما مى خواهيم كسى را كه دوست داريم بسلامت باشد و ما راحت باشيم اما وقتى امر الهى فرا رسد تسليم اراده خداوند هستيم.[۶]
اصحاب و شاگردان امام باقر علیه السلام
در مكتب امام باقر (ع) شاگردانى نمونه و ممتاز پرورش يافتند از جمله:
۱-«ابان بن تغلب »: ابان از شخصيتهاى علمى عصر خود بود و در تفسير،حديث،فقه، قرائت و لغت تسلط بسيارى داشت.والايى دانش ابان چنان بود كه امام باقر (ع) به او فرمود در مسجد مدينه بنشين و براى مردم فتوى بده زيرا دوست دارم مردم چون تويى را در ميان شيعيان ما ببينند.[۷]
۲-«زراره»: زراره از قرائت و فقه و كلام و شعر و ادب عرب بهره اى گسترده داشت و نشانه هاى فضيلت و ديندارى در او آشكار بود. [۸]
۳-«محمد بن مسلم »:فقيه اهل بيت و از ياران راستين امام باقر و امام صادق عليهما السلام بود،او اهل کوفه بود و براى بهره گرفتن از دانش بيكران امام باقر (ع) به مدينه آمد و چهار سال در مدينه ماند.
شهادت
حضرت امام محمد باقر علیه السلام ۱۹سال و ده ماه پس از شهادت پدر بزرگوارش حضرت امام زين العابدين علیه السلام زندگی کرد و در تمام اين مدت به انجام دادن وظايف خطير امامت ، نشر و تبليغ فرهنگ اسلامی ، تعليم شاگردان ، رهبری اصحاب و مردم ، اجرا کردن سنتهای جد بزرگوارش در ميان خلق ، متوجه کردن دستگاه غاصب حکومت به خط صحيح رهبری و راه نمودن به مردم در جهت شناخت رهبر واقعی و امام معصوم ، که تنها خليفه راستين خدا و رسول ( ص ) در زمين است ، پرداخت و لحظه ای از اين وظيفه غفلت نفرمود . سرانجام در هفتم ذيحجه سال ۱۱۴هجری در سن ۵۷سالگی در مدينه به وسيله هشام مسموم شد و چشم از جهان فروبست . پيکر مقدسش را در قبرستان بقيع – کنار پدر بزرگوارش – به خاک سپردند .
امام سجاد علیه السلام با زبان دعا و مناجات و يادآوری از مظالم اموی و امر به معروف و نهی از منکر و امام باقر علیه السلام با تشکيل حلقه های درس ، زمينه اين امر مهم را فراهم نمود و مسائل لازم دينی را برای مردم روشن فرمود . رسول اکرم اسلام ( ص ) در پرتو چشم واقع بين و با روشن بينی وحی الهی وظايفی را که فرزندان و اهل بيت گرامي اش در آينده انجام خواهند داد و نقشی را که در شناخت و شناساندن معارف حقه به عهده خواهند داشت ، ضمن احاديثی که از آن حضرت روايت شده ، تعيين فرموده است .
چنان که در اين حديث آمده است : روزی جابر بن عبدالله انصاری که در آخر عمر دو چشم جهان بينش تاريک شده بود به محضر حضرت سجاد علیه السلام شرفياب شد . صدای کودکی را شنيد ، پرسيد کيستی ؟ گفت من محمد بن علی بن الحسينم ، جابر گفت : نزديک بيا ، سپس دست او را گرفت و بوسيد و عرض کرد : روزی خدمت جدت رسول خدا ( ص ) بودم . فرمود : شايد زنده بمانی و محمد بن علی بن الحسين که يکی از اولاد من است ملاقات کنی . سلام من را به او برسان و بگو : خدا به تو نور حکمت دهد . علم و دين را نشر بده . امام پنجم هم به امر جدش قيام کرد و در تمام مدت عمر به نشر علم و معارف دينی و تعليم حقايق قرآنی و احاديث نبوی ( ص ) پرداخت . اين جابر بن عبدالله انصاری همان کسی است که در نخستين سال بعد از شهادت حضرت امام حسين علیه السلام به همراهی عطيه که مانند جابر از بزرگان و عالمان با تقوا و از مفسران بود ، در اربعين حسينی به کربلا آمد و غسل کرد ، و در حالی که عطيه دستش را گرفته بود در کنار قبر مطهر حضرت سيدالشهداء آمد و زيارت آن سرور شهيدان را انجام داد . باری ، امام باقر عليه السلام منبع انوار حکمت و معدن احکام الهی بود .
برخی از سخنان امام(ع)
دروغ خرابى ايمان است.[۹]
مؤمن،ترسو و حريص و بخيل نمى شود.[۱۰]
همانا خداوند با حيا و بردبار را دوست مى دارد.[۱۱]
آنكه خشمش را از مردم باز دارد خداوند عذاب قيامت را از او باز دارد.[۱۲]
آنانكه امر به معروف و نهى از منكر را عيب مى دانند بد مردمانى هستند.[۱۳]
عالمى كه از علم او استفاده شود بهتر از هفتاد هزار پرستش كننده خداست.
پانویس
مصباح المتهجد، شيخ طوسى،ص ۵۵۷.
بحار الأنوار : ۴۶ / ۲۲۵ / ۵ .
ارشاد، شيخ مفيد، ص ۲۶۴.
همان، ص ۲۶۴.
امالى، شيخ طوسى، ص ۲۶۱.
وسائل الشيعه ، ج ۱۲، ص ۱۳۵.
جامع الروات، مجمد بن علی اردبیلی، ج ۱، ص۹.
همان، ص ۱۱۷.
وسائل الشيعه، محمد بن حسن حر عاملی ،ج ۲، ص ۲۳۳.
همان، ص ۶.
همان، ص ۴۵۵.
همان، ص ۴۶۹.
فروع كافى، محمد بن یعقوب کلینی، ص ۳۴۳.
منابع
پیشوای پنجم حضرت امام محمد باقر(ع)،(با اندکی تلخیص، گروه نويسندگان،مؤسسه در راه حق.
مقام پدر و مادر در اسلام، زین العابدین احمدی.
میزان الحکمه، ج۱، عنوان “امامت خاصّه (امام محمّد باقر) در احادیث”
سایت دانشنامه اهل بیت
۱۳۹۹-۱۲-۱۵
۱۳۹۹-۱۱-۲۳
۱۳۹۹-۱۱-۱۶
۱۳۹۸-۱۱-۰۵
۱۳۹۸-۰۳-۲۶
۱۳۹۸-۰۳-۲۲
۱۳۹۸-۰۱-۱۷
۱۳۹۷-۱۲-۱۵
۱۳۹۷-۱۱-۰۴
۱۳۹۷-۱۱-۰۱
۱۳۹۷-۰۳-۲۸
۱۳۹۶-۱۲-۲۳
۱۳۹۶-۰۸-۱۱
۱۳۹۶-۰۷-۳۰
۱۳۹۶-۰۷-۲۸
۱۳۹۶-۰۲-۰۲
۱۳۹۵-۰۹-۱۷
۱۳۹۵-۰۸-۲۸
۱۳۹۵-۰۸-۲۷
۱۳۹۵-۰۸-۱۵
۱۳۹۵-۰۸-۱۴
۱۳۹۵-۰۷-۱۲
۱۳۹۵-۰۳-۰۵
۱۳۹۵-۰۳-۰۳
۱۳۹۵-۰۲-۱۰
۱۳۹۵-۰۱-۲۲
۱۳۹۵-۰۱-۰۳
۱۳۹۴-۱۲-۲۰
۱۳۹۴-۱۱-۲۲
۱۳۹۴-۰۹-۲۸
۱۳۹۴-۰۹-۲۰
۱۳۹۴-۰۹-۱۸
۱۳۹۴-۰۹-۱۸
۱۳۹۴-۰۸-۱۶
۱۳۹۴-۰۶-۰۸
۱۳۹۴-۰۵-۲۱
۱۳۹۴-۰۵-۲۱
۱۳۹۴-۰۵-۰۵
۱۳۹۴-۰۳-۰۴
۱۳۹۳-۱۰-۱۵
۱۳۹۳-۰۷-۰۹
۱۳۹۳-۰۷-۰۷
۱۳۹۳-۰۶-۰۵
۱۳۹۳-۰۵-۲۲
۱۳۹۳-۰۵-۲۱
۱۳۹۳-۰۵-۲۱
۱۳۹۳-۰۵-۲۱
۱۳۹۳-۰۵-۲۱
۱۳۹۳-۰۵-۱۶
۱۳۹۳-۰۵-۱۵
۱۳۹۳-۰۴-۰۲
ابزارکی وجود ندارد
*